Valikko Sulje
Kolonialisttalaš metamorfosa 1852 / Colonialist Metamorphosis 1852 2018, mixed media, three parts

Oulun taidemuseossa on 2.2–2.6.2019 esillä Outi Pieskin (Čiske-Jovsset Biret Hánsa Outi) Čuolmmadit-taidenäyttely. Pieski on saamelainen, Helsingissä vuonna 1973 syntynyt kuvataiteilija, jonka äiti on suomalainen ja isä saamelainen. Nykyisin hän asuu sekä Etelä-Suomessa, että Utsjoella.

Outi Pieski toteuttaa itseään tilainstallaatioiden sekä maalausten muodossa. Vuonna 2017 hänelle myönnettiin Suomen taideakatemian palkinto, mihin kuuluu myös Espoon modernin taiteen museon, EMMAN, tuottama Čuolmmadit-näyttely. Lisäksi hänelle on myönnetty Suomen Taideyhdistyksen William Thuring-palkinto vuonna 2016.

Čohkiideapmi / Falling Shawls / Kokoontuminen
2017, Sámi shawl thread, steel, installation is made out of duodji – sámi handicraft technique, together with 12 sámi woman

Näyttelyn nimi Čuolmmadit on pohjoissaamea ja se tarkoittaa ”solmia useita solmuja”. Nimi viittaa suurikokoiseen installaatioon Kokoontuminen – Čohkiideapmi (2017–2019), jota on ollut toteuttamassa useita saamenkäsityön taitajia. Alunperin se valmistui tilausteoksena vuonna 2017 Lontoon Southbank Centreen.

 

Yksityiskohtia maalauksesta - Deatnu, máttožan / Deatnu River, Our Ancestor 2018, akryyli kankaalle, 130 x 122cm

Taiteilija kertoo Helsingin sanomien haastattelussa, että saamelaiseen käsityöhön ja koristeluun sisältyy paljon arvokasta tietoa kulttuurista, varsinkin kun kirjoitettua kulttuuriperintöä ei juurikaan ole. Kolonialistisina aikoina alkuperäiskansat ovat joutuneet salaamaan omaa kulttuuriaan, joten sitä on voitu piilottaa käsitöihin. Pieski näkee, että käsityöt sisältävät koko kulttuuriperinteen, ja siksi esimerkiksi saamenpuvun hyväksi- ja väärinkäyttöä katsotaan niin pahalla. Hän kokee tärkeäksi tuoda esille juuri käsityöperinnettä nostaakseen naisten tekemää työtä esille.

Moratorium Office – advisory service for decolonialist self-determination
Niillas Holmberg, Jenni Laiti / Suohpanterror, Outi Pieski
in collaboration with the Ellos Deatnu! -group, 2018

Seuraa ja tykkää somessa:

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of